Paulina Brodd
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Paulina Brodd

Varför är det viktigt med sömn?

IMG_7861
Sömn behövs för kroppens återhämtning, sömnbehovet skiljer sig åt mellan olika människor. En vuxen människa behöver ca 6-9 timmars sömn per natt. Man klarar sig om man inte sover något alls en natt men kroppens koncentrationsförmåga blir nedsatt. Kroppen behöver vila och det är väl ganska självklart att man behöver fylla på energiförrådet med både sömn och mat för att fungera.

Det som kan påverka våran sömn är bla stress och sömnproblem, jag får mycket svårt att sova under stress. För lite sömn ger en reaktion som liknar stress dvs stresshormoner utsöndrats och hjärtfrekvensen ökar. Sömnen tror jag påverkas negativt av koffein, alkohol och onyttig mat. Jag har alltid varit en nattmänniska och ändå orkat upp dagen efter pigg och glad, nu på senare tid har jag satt en regel att sova tidigt. Nu när jag sover tidigt så trodde jag att jag skulle vara piggare dagen efter men jag är mycket tröttare när jag får mer sömn.

För mig så är sömn viktigt, och jag har börjat ta sömn på allvar nu på senare tid för att jag insett att sömnen påverkar min kropp väldigt mycket.

Jag har känt stress vid flera tillfällen och upplevt att jag har gått in i väggen för att jag inte gett mig själv en chans till återhämtning. När jag känt mig stressad så har jag upplevt minnessvårigheter, nedsatt reaktionsförmåga, nedsatt koncentrationsförmåga, förändrat aptit och motivationssvårigheter.

Om ni någon gång upplevt sömnsvårigheter så tycker jag att ni ska ta det på allvar. Ta reda på hur mycket energi du gör av mig på en dag och se till att ni får tillräckligt mycket sömn och mat för att orka med dagen.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons